Excuses van paus voor vervolging waldenzen

In Turijn heeft paus Franciscus vergiffenis gevraagd voor de bloedige vervolging van de waldenzen door de Kerk. Ondanks die vervolging zijn er vandaag nog 45.000 waldenzen in Noord-Italië, Argentinië en Uruguay. De waldenzen gaan terug tot een hervormingsbeweging in de Kerk in de middeleeuwen.

Gisteren is paus Franciscus in de Noord-Italiaanse stad Turijn aangekomen, waar hij gaan bidden is bij de beroemde lijkwade van Turijn. Het bezoek is niet toevallig, want de Italiaanse voorouders van de Argentijnse paus kwamen uit de buurt van Turijn.

Vandaag heeft de paus een bezoek gebracht aan een waldenzische tempel in Turijn. Daar heeft hij de waldenzen openlijk vergiffenis gevraagd voor de "onchristelijke en onmenselijke behandeling die de waldenzen in het verleden is aangedaan". "In de naam van Jezus Christus, vergeef ons!", zei de paus.

De waldenzen ontstonden aan het eind van de 12e eeuw in de Franse stad Lyon als hervormingsbeweging die op gang werd gebracht door Peter Waldo. Die predikte armoede in navolging van Christus en richtte zich tegen de rijkdom van de Kerk in de Middeleeuwen. De beweging doet wat denken aan die rond Franciscus van Assisi in ongeveer dezelfde periode en werd aanvankelijk getolereerd door de Kerk.

Pas later werden de franciscanen als monnikenorde erkend door de Katholieke Kerk, maar de waldenzen werden beschouwd als gevaarlijk en bloedig vervolgd. De waldenzen trokken zich daarop terug in de berggebieden van de Italiaanse regio Piëmonte. In 1655 werden duizenden waldenzen afgeslacht, onder meer door troepen van de Franse koning Lodewijk XIV.

Wereldwijd zijn er nu nog 45.000 waldenzen, vooral dan in Noord-Italië, maar ook in Argentinië en Uruguay in Zuid-Amerika. Dat de paus afkomstig is uit Argentinië zal niet vreemd zijn aan de beslissing. Tegelijk wil hij ook zoveel mogelijk christenen opnieuw bijeenbrengen. De protestantse gemeenschap, vele eeuwen jonger dan de Katholieke Kerk, erkent de waldenzen wel.

Meer weten: zie website van waldenzische-evangelische kerk.