Filipijnen houden oefeningen met VS en Japan

Het Filipijnse leger is begonnen met militaire oefeningen in de Zuid-Chinese Zee. Dat gebeurt samen met Amerikaanse en Japanse troepen. Manila wil zich duidelijk sterker opstellingen tegenover de Chinese aspiraties in de regio.
AP2014

Officieel gaat het om oefeningen om personen en schepen in nood in de Zuid-Chinese Zee te redden. Daaraan nemen vliegtuigen en boten van de Filipijnse marine, maar ook van de bondgenoten Amerika en Japan deel.

Het centrum van de oefeningen is Palawan in de Zuid-Chinese Zee, niet zo heel ver van de Spratly-eilanden die door China geclaimd worden. China is dan ook niet erg opgetogen over de oefeningen en is vooral knorrig over de deelname van Japanse schepen en vliegtuigen.

China eist zowat alle eilanden in de Zuid-Chinese Zee op en het land ligt daarover in conflict met andere oeverstaten zoals de Filipijnen, Vietnam, Maleisië, Brunei en Indonesië. De meeste van die landen hebben goede banden met de Verenigde Staten.

AP2013

Filipijnen kopen 100 schepen

Tegelijk hebben de Filipijnen de aankoop van een honderdtal marineschepen aangekondigd. Het zou gaan om 71 schepen voor de kustwacht en nog eens 27 vaartuigen die verder op zee kunnen opereren.

Met die aankoop lijkt Manila zijn eisen in de Zuid-Chinese Zee bij te zetten. De Filipijnen gelden daar als de zwakste maritieme schakel, maar willen daar -met steun van de VS- nu blijkbaar wat aan doen.

De voorbije maanden is het al tot incidenten gekomen tussen de Filipijnse marine en vissersschepen uit China en Taiwan.

Meest gelezen