Gouverneur South Carolina vraagt om vlag Geconfedereerde Staten weg te halen

De gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina heeft gevraagd om de vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika weg te halen bij het lokale parlementsgebouw in Columbia. Die oproep komt er na de schietpartij in een Afro-Amerikaanse kerk in Charleston, waar vorige week negen mensen werden doodgeschoten. De verdachte, de 21-jarige Dylann Roof, handelde wellicht uit racistische motieven.

De vlag van de Geconfedereerde Staten werd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) gebruikt door de zuidelijke staten, die zich verzetten tegen de afschaffing van de slavernij. Sindsdien is de vlag erg omstreden. Tegenstanders zien de vlag als een symbool voor racisme en overheersing van het blanke ras. Volgens voorstanders staat de vlag dan weer symbool voor de geschiedenis van de regio en wordt op die manier ook eer betoond aan de slachtoffers van de burgeroorlog.

In de stad Columbia wappert de vlag momenteel nog altijd voor het parlementsgebouw van de zuidelijke staat South Carolina. De racistische schietpartij in Charleston heeft de discussie daarover echter weer aangewakkerd.

"Het is tijd dat die vlag daar wordt weggehaald", zo verklaarde de Republikeinse gouverneur Nikki Haley tijdens een persconferentie. "Die vlag maakt integraal deel uit van ons verleden, maar vertegenwoordigt niet de toekomst van onze staat."

Het weghalen van die vlag zou ook een duidelijk eerbetoon betekenen voor de slachtoffers van de schietpartij in Charleston, zo benadrukte ze. Tegelijkertijd wil de deelstaatregering ook het signaal geven dat ze iedereen bij het beleid wil betrekken.

"Binnen dit en twee maanden"

De gouverneur drong er bij het lokale parlement op aan om nog deze zomer over de kwestie te debatteren. Als dat niet gebeurt, zou ze zelf een speciale zitting bijeenroepen om de kwestie op tafel te leggen en het weghalen van de vlag erdoor te krijgen.

Om de vlag te kunnen weghalen is een tweederdemeerderheid nodig in beide kamers van het parlement van South Carolina. Die voorwaarde maakt deel uit van een compromis dat in 2000 werd gesloten toen de vlag van de koepel van het parlementsgebouw werd weggehaald en op de grond naast een herdenkingsmonument werd geplaatst. (Lees ook: Wordt de vlag van de Geconfedereerde Staten voorgoed gestreken?)

Todd Rutherford, de leider van de oppositie in het lokale Huis van Afgevaardigden, sprak over de zaak met zowel Republikeinen als Democraten en is er naar eigen zeggen van overtuigd dat zo'n tweederdemeerderheid gevonden zal worden en de vlag binnen de twee maanden weggehaald zal worden.

Verschillende politici stelden al voor om de vlag te verhuizen naar de Confederate Relic Room and Military Museum, een museum dat het militaire verleden van de staat in ere houdt en door de staat gefinancierd wordt.

Dat is ook de mening van de Amerikaanse president Barack Obama. Hoewel hij de autoriteit van de staat South Carolina respecteert om over de kwestie te beslissen, hoort de vlag volgens hem thuis in een museum.

Wal-Mart

In een reactie daarop heeft Wal-Mart nu beslist om producten met het omstreden symbool niet langer aan te bieden op de website of in de winkel. Naast de vlag zelf, werden bij de supermarkt onder meer ook t-shirts en broekriemen verkocht waarop de vlag stond afgebeeld. "We willen niemand kwetsen met de producten die we aanbieden", aldus woordvoerder Brian Nick.