Gps-operatoren klaar voor Brusselse voetgangerszone

Gps-operatoren HERE, TomTom en Waze zijn ingelicht door de stad Brussel over het gewijzigde circulatieplan in de Vijfhoek dat volgende week maandag in werking treedt. Toch zullen niet alle wagens onmiddellijk de aanpassingen weergeven.

Over een week is het zover. Dan worden niet alleen de Anspachlaan en het Beursplein verkeersvrij, maar treedt ook een volledig nieuw circulatieplan in werking voor de Brusselse Vijfhoek. Met bijkomende eenrichtingsstraten, een uitbreiding van de zone 30 en een ingrijpende aanpassing van de buslijnen en -haltes in het stadscentrum.

Gps-operatoren

Om de aangekondigde verkeerschaos tegen te gaan, heeft het stadsbestuur naast een uitgebreide communicatiecampagne naar omwonenden en gebruikers ook de gps-operatoren gebrieft over de nakende wijzigingen. "In totaal gaat het om een honderdtal aanpassingen, die een van onze medewerkers op een voormiddag heeft aangebracht", vertelt Reinhout Delaere van gps-ontwikkelaar HERE. HERE levert navigatiekaarten aan Garmin, Nokia en tal van automerken.

De stad Brussel informeerde ook de andere belangrijkste gps-aanbieders TomTom en Waze. Tachtig procent van de mensen die onlinenavigatiekaarten gebruiken, zal volgende maandag over een bijgewerkte gps beschikken. Mensen die navigatiekaarten gebruiken die bij de autodealer worden bijgewerkt, zullen -afhankelijk van de verdeler- langer moeten wachten.

Voorbereidende werken

Ondertussen zijn de voorbereidende werken in volle gang. Meer dan duizend verkeersborden moeten weggehaald, geplaatst of aangepast worden. Er komen tijdelijke bloembakken om de voetgangersstraten af te sluiten tot de definitieve werken zijn afgerond. "Wat we op voorhand konden doen, hebben we gedaan", zegt schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD). "Een groot deel van de oefening gebeurt in de nacht van zondag op maandag. Dan worden heel wat verkeersborden en lichten tijdelijk afgedekt met vuilniszakken."

Meest gelezen