Homo's mogen nu ook trouwen op piepkleine Pitcairn

Pitcairn, een piepklein eilandje bij Nieuw-Zeeland, heeft het homohuwelijk gelegaliseerd. Maar er zit niet meteen een huwelijk aan te komen, want niemand van de 48 eilanders heeft plannen om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht.

Pitcairn is een geïsoleerde eilandengroep in de Stille Oceaan. Alleen op het hoofdeiland wonen mensen: 48 eilanders die afstammen van de Britten en Tahitianen die er in 1767 strandden met het Engelse marineschip de Bounty.

Het eiland maakt deel uit van de Britse overzeese gebieden en valt dus onder de Britse wetgeving. Maar het eiland heeft ook beperkte bestuurlijke autonomie. Nadat Engeland, Wales en Schotland het homohuwelijk vorig jaar mogelijk hadden gemaakt, suggereerden de Britten om het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht ook te legaliseren op het eilandje dat tussen Nieuw-Zeeland en Peru ligt.

En zo geschiedde: de eilandraad stemde in. Maar er zullen niet meteen homohuwelijken gesloten worden: op het eiland heeft zich nog niemand als homo of lesbienne geout. Alleen jaren geleden zou er één eilander geweest zijn die openlijk interesse had voor mensen van hetzelfde geslacht.

Reizen Waes

Kijkers van het tv-programma “Reizen Waes” herinneren zich Pitcairn vast nog wel. Tom Waes reisde twee jaar geleden af naar het afgelegen eiland in de Stille Oceaan. Na een lange reis maakte Waes er kennis met de erg gesloten gemeenschap van 48 inwoners.

Waes verveelde zich stierlijk tijdens zijn verblijf op het eiland en botste er voortdurend op de beperkingen van het leven als eilander. Hij probeerde er ook het taboe rond een pedofilie- en incestschandaal te doorprikken, maar kwam daar uiteindelijk bijzonder weinig over te weten. Naast zijn bezoek aan Noord-Korea zou het een van zijn minst bevredigende reizen blijven.