Juncker wil minister van Financiën voor de eurozone

De eurozone zou op termijn een eigen "ministerie van Financiën" moeten krijgen. Dat stelt de Luxemburger Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, in een rapport dat hij heeft geschreven met vijf leiders van Europese instellingen. Het rapport wordt vandaag openbaar gemaakt.

Het nieuwe EU-orgaan, dat er tegen 2025 zou moeten komen, moet beslissingen nemen over het begrotingsbeleid. De precieze details moeten nog verder worden uitgewerkt.

In het voorstel van Juncker houden eurolanden de controle over belastingheffingen. "Maar bepaalde beslissingen zullen steeds meer collectief moeten worden genomen", aldus Juncker.

De commissievoorzitter schreef het rapport samen met de voorzitters van de Europese Raad (Donald Tusk), de eurogroep (Jeroen Dijsselbloem), de Europese Centrale Bank (Mario Draghi) en het Europees Parlement (Martin Schulz).

Voltijdse voorzitter

Ook wil Juncker de eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, versterken door een voltijdse voorzitter aan te stellen. De huidige voorzitter, de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, vervult die functie deeltijds. Ook moet de voorzitter op het internationaal toneel een grotere rol krijgen "bij het vertegenwoordigen van het belang van de gemeenschappelijke munt", aldus het rapport.

Het voorstellen van het rapport is erg merkwaardig, aangezien vandaag opnieuw een cruciale dag wordt voor Griekenland. Zo zitten de ministers van Financiën uit de eurogroep vandaag samen om een kaderakkoord over de hervormingen te bekomen. Ten slotte is om 19 uur vanavond een speciale top gepland met de leiders van de 19 eurolanden. De Griekse premier Tsipras is gisteravond alvast aangekomen in Brussel.