Monsterboete voor supermarkten en leveranciers in kartelzaak

De Belgische Mededingingsautoriteit legt verschillende warenhuizen en fabrikanten een monsterboete op van 174 miljoen euro voor prijsafspraken. Vijf jaar lang zouden 18 bedrijven, waaronder Carrefour, Colruyt, Delhaize, Unilever en Proctor & Gamble, prijsafspraken hebben gemaakt rond verzorgingsproducten. Het was het bedrijf Colgate-Palmolive dat de zaak aan het licht bracht om zelf aan een boete te ontsnappen.
Carrefour moet met 36 miljoen euro het hoogste bedrag betalen.

174 miljoen euro is het totaalbedrag van de boete. De zwaarste boete is voor Carrefour met 36 miljoen euro, gevolgd door Colruyt 31 die miljoen euro moet ophoesten. Procter & Gamble is veroordeeld tot 29,1 miljoen euro en Delhaize tot 24,9 miljoen euro.

De supermarkten en fabrikanten kunnen tegen de uitspraak niet in beroep gaan. Wie toegaf aan de inbreuk en de sanctie aanvaardde, kreeg wel een vermindering van de boete met 10 procent.

Geen winstprognose voor Colruyt meer

De geldboete heeft ook zo zijn gevolgen voor Colruyt. De groep maakt morgen zijn financiële resultaten voor het boekjaar 2014/2015 bekend. Er werd daarbij gemikt op een winstprognose, maar dat zal nu niet meer haalbaar zijn. De boete is immers nog ingeboekt voor 2014/2015.

Colruyt geeft toe dat er fouten zijn gemaakt, maar benadrukt dat er geen systeem achter zit, dat door het bedrijf zou uitgewerkt zijn. De interne controles zouden nu ook beter zijn dan vroeger.

Door akkoord te gaan met de boete wil Colruyt "een jarenlange procedureslag met de overheid" vermijden. Het aandeel van Colruyt was door de zaak zelfs even geschorst op de beurs van Brussel.

De 18 bedrijven in de kartelzaak

Carrefour, Colruyt, Delhaize, Procter & Gamble, L'Oréal, Unilever, Cora, Makro, Henkel, Reckitt Benckiser, Beiersdorf, Belgium Retail trading, Mestdagh, Intermarché, GSK, Bolton, D.E. HBC en Colgate-Palmolive.