Nieuw Europees politieteam speurt naar IS op sociale media

Er komt een Europees politieteam om op sociale media te zoeken naar profielen -en ze nadien te blokkeren- die gelinkt zijn aan de terreurgroepering Islamitische Staat (IS). Uit onderzoek blijkt dat minstens 46.000 profielen op Twitter in verband kunnen worden gebracht met IS. Sociale media zijn een van de middelen van de terreurgroep om nieuwe leden aan te werven.
Northcliffe Media Ltd.

De Europese politieorganisatie Europol zal in de strijd tegen IS samenwerken met socialenetwerkbedrijven. Volgens Europol zijn al 5.000 burgers uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België vertrokken naar gebieden gecontroleerd door IS.

Het nieuwe team gaat op 1 juli aan de slag. "Dit kan een efficiënte manier worden om het probleem aan te pakken", zegt Robin Wainwright, topman bij Europol. Maar hij blijft ook nuchter: álle profielen vinden die verbonden zijn aan IS is te veel werk (en dus onmogelijk).

Experst stellen dat Twitter vooral wordt gebruikt om een netwerk aan te leggen, maar het overtuigen van mensen om voor IS te strijden gebeurt via Skype, WhatsApp en Kik.