Rusland verlengt verbod op voedselimport

Rusland zal het verbod op de invoer van verschillende voedselcategorieën uit westerse landen met zes maanden verlengen. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev aangekondigd. Daarmee reageert Moskou op de verlenging van de economische sancties tegen Rusland, die de EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben beslist.

Medvedev beval de regering een decreet voor te bereiden in naam van president Vladimir Poetin, om de Europese Unie op de hoogte te brengen van de verlenging. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, had al meegedeeld dat Rusland volgens het "principe van wederkerigheid" zal reageren. Hij noemde de Westerse sancties ongefundeerd en illegaal.

Eerder vandaag verlengde de Europese Unie de economische sancties tegen Rusland met zes maanden. De maatregel volgde na dodelijke gevechten in het oosten van Oekraïne tijdens het weekend. De sancties zijn nu van kracht tot 31 januari 2016. Ze zijn niet onomstreden, want doen behalve de Russische ook de Europese economie pijn.

Rusland verbood vorig jaar de import van fruit, groenten, vlees, gevogelte, vis en zuivel uit westerse landen die sancties tegen Rusland afgekondigd hadden in het kader van de crisis in Oekraïne. In maart gingen de Europese leiders ermee akkoord de sancties te laten gelden tot het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne volledig toegepast wordt. Volgens het Westen levert Rusland militaire steun aan de rebellen in het oosten, wat Moskou ontkent.