Stemming verhoging pensioenleeftijd is uitgesteld

Alweer een hoog oplaaiende discussie in de Kamercommissie Sociale Zaken deze voormiddag. Op de agenda stond de stemming van het wetsontwerp voor de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67, maar dat gaat niet door. In de Conferentie van Voorzitters, de vergadering met alle fractieleiders die aan de commissie voorafging, werd op vraag van de oppositie besloten om het ontwerp alvast vandaag nog niet te stemmen. Een kleine opsteker voor de oppositie.
Minister Bacquelaine moest even wachten vooraleer hij zich kon verdedigen.

De oppositie vindt het ongehoord dat de meerderheid het dossier nog zo snel voor de zomer door het parlement wil jagen. “Pas vrijdag werden wij op de hoogte gebracht van deze bespreking, en ondertussen hebben we nog niet eens de tekst van het ontwerp”, aldus Karin Temmerman (SP.A). Ook Wouter De Vriendt (Groen) treedt haar bij: “Over veel dossiers organiseren wij week na week een debat in de commissie, maar werken tot 67 jaar wil u zo snel door de strot van de mensen jagen.”

Commissievoorzitter Vincent Van Quickenborne van Open VLD verdedigde minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR): "In 2011 hebben we de pensioenhervorming op tien dagen in het parlement besproken en goedgekeurd, luttele dagen na de installering van de nieuwe regering. Ik geef toe dat dit niet de meest nette manier was, maar wie nu zegt dat we dit door de strot van het parlement jagen, zou ik vragen eerst in eigen boezem te kijken."

“Oppositie is geen synoniem van obstructie”

Het duurde even vooraleer minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) de kans kreeg aan zijn toelichting te beginnen, en dit tot ergernis van commissievoorzitter Vincent Van Quickenborne (Open VLD), daarin bijgetreden door N-VA-Kamerlid Peter De Roover: “Waarom houdt u zich niet aan de afspraak en laat u de minister zijn toelichting niet geven?”.

De nucleaire oorlog met Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) indachtig, riep hij de oppositie op om hier geen procedureslag van te maken. “Oppositie is geen synoniem van obstructie”, aldus De Roover.

“Alle maatregelen zijn bekend”

Volgens minister Bacquelaine is een snelle behandeling van het ontwerp nodig om de onzekerheid weg te nemen bij wie weldra op pensioen gaat. “Alle maatregelen zijn gekend, maar onze instellingen vragen definitieve besluiten, gestemd door het parlement. En we zijn hier al zeer laat mee”, aldus Bacquelaine.

Wordt vervolgd?

Uiteraard. Morgenmiddag komt de Conferentie van Voorzitters opnieuw bijeen om te bespreken hoe het nu verder moet. En vooral: komt er nog een stemming voor de zomer?