Taliban plegen aanslag op Afghaanse parlement

De taliban hebben een zware aanslag gepleegd op het Afghaanse parlementsgebouw in Kaboel. Volgens lokale media zouden daarbij vijf burgerdoden gevallen zijn en zeker 19 gewonden. Alle parlementsleden zouden evenwel ongedeerd zijn.

Een talibanstrijder liet vanochtend eerst een bomauto ontploffen buiten de poorten van het parlementsgebouw. Daarna bestormden zes schutters het gebouw, maar ze werden teruggedrongen in een nabijgelegen gebouw. Tijdens het twee uur durende vuurgevecht dat daarop volgde, werden de taliban gedood door de veiligheidsdiensten.

Volgens een politiewoordvoerder zouden alle parlementsleden, die op het moment van de aanslag in het gebouw waren zo goed als ongedeerd zijn, op lichte verwondingen door rondvliegend glas na. Op tv-beelden is te zien hoe het parlementsgebouw wordt dooreengeschud door de zware explosie, hoe het halfrond wordt gevuld met rook en hoe panikerende parlementsleden zichzelf in veiligheid brengen.

Talibanwoordvoerder Zabihullah Muhajid heeft de aanslag telefonisch opgeëist. “We hebben een aanval op het parlement geopend omdat er een belangrijke bijeenkomst was om de minister van Defensie aan te stellen”, zei de man aan de telefoon.

Sinds de buitenlandse troepen het land vorig jaar hebben verlaten, wordt het steeds onrustiger in Afghanistan. Sindsdien wint de taliban weer terrein.