Van Overtveldt sceptisch over Griekse voorstellen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is sceptisch over de nieuwe voorstellen die de Griekse regering aan zijn geldschieters heeft voorgesteld. Dat heeft hij in "Terzake" gezegd. Voor een definitief oordeel is het wel nog te vroeg.

De nieuwste Griekse voorstellen werden pas vanochtend overgemaakt aan de landen van de eurozone, verzameld in de eurogroep. Die heeft gevraagd aan de Europese Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Muntfonds, om de voorstellen grondig na te rekenen, zodat de ministers van Financiën van de eurogroep een gefundeerd oordeel kunnen maken.

Die ministers van Financiën waren vandaag bijeen in Brussel, maar meer dan een eerste blik werpen op de voorstellen uit Athene zat er niet in. Op een nieuwe vergadering later van de week zal dan beslist moeten worden of Griekse voorstellen voldoen en zo de basis kunnen vormen voor het vrijmaken van een laatste schijf van de noodsteun aan Athene. Zonder dat geld is het land waarschijnlijk op het einde van de maand failliet.

Belastingverhogingen

Van Overtveldt heeft de nieuwe voorstellen dus nog niet in detail kunnen bekijken, maar wat hij ervan gezien heeft stemt hem niet echt hoopvol. "Wat opvalt is dat het enorm veel belastingverhogingen zijn - nagenoeg uitsluitend - met hier en daar een kleine besparing", zegt Van Overtveldt.

"Dat roept bij mij, zonder dat dit een definitief oordeel hoeve te wezen, twee vragen op. De inning van belastingen als dusdanig is in Griekenland sowieso al een probleem, dat is een oud zeer. Dus als je belastingtarieven gaat verhogen, dan is het toch wel erg zinvol om zeer goed na te denken over de manier waarop je belastingen int, en dat vind ik nergens expliciet in de voorstellen terug",  zegt Van Overtveldt.

Er is ook nog een tweede probleem met de Griekse voorstellen. "Belastingverhogingen zijn uiteraard altijd wel een beetje een rem op economische groei en het is net die groei, die wederexpansie van de Griekse economie, die de Griekse samenleving en de Griekse burgers nodig hebben", stelt Van Overtveldt. "Wat dat betreft is dit toch wel een beetje een eigenaardig pakket, maar ik wil niet vooraf lopen op de beoordeling van de drie instellingen. Die zal er zeker over enkele dagen zijn en dan kunnen we verder ten gronde oordelen", besluit de minister.