VN-rapport bekritiseert Israël en Palestijnen

Israëlische soldaten en Palestijnse militanten hebben lukraak burgers aangevallen tijdens het conflict vorig jaar. Mogelijk komt dat neer op oorlogsmisdaden van beide partijen, zegt een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties.

In hun rapport aan de Mensenrechtenraad van de VN bekritiseren de experts Israël omdat het de Gazastrook bleef aanvallen, ook al bleek de gebruikte tactiek veel burgerdoden te eisen. De vraag rijst daarom of Israëlische politici en legerleiders het internationaal humanitair recht hebben geschonden, zeggen ze.

De commissie deed geen uitspraak of oorlogsmisdaden zijn begaan. Ze laat het aan rechtbanken en andere rechtsinstellingen over om daar een oordeel over te vellen. Palestijnse militanten gebruikten dan weer ongeleide raketten om angst en terreur te zaaien onder de Israëli's, wat ook ingaat tegen het humanitair recht.

Volgens het rapport kwamen er 2.251 Palestijnen om, zes Israëlische burgers en 67 Israëlische soldaten. "De commissie kon voldoende informatie verzamelen die wijst op serieuze schendingen van het internationaal humanitair recht en van de universele mensenrechten door Israël en gewapende Palestijnse groeperingen. In sommige gevallen kunnen deze schendingen neerkomen op oorlogsmisdaden."

Reactie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu haastte zich om te reageren. "Israël begaat geen oorlogsmisdaden. Israël verdedigt zich tegen een terroristische organisatie die oproept om Israël te vernietigen. Ze begaan zelf talrijke oorlogsmisdaden", zei Netanyahu.

Volgens de Israëlische premier is het rapport tendentieus. "De commissie die het rapport schreef, is aangesteld door een commissie die zich de Mensenrechtenraad van de VN noemt, maar die zich in de praktijk niets van mensenrechten aantrekt. Het is een commissie die Israël meer veroordeelt dan Iran, Syrië en Noord-Korea", aldus Netanyahu.

De Palestijnse leiders riepen de wereld op om op te treden tegen de straffeloosheid waar Israël van geniet. Een verantwoordelijke van de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie), Sajeb Erekat, zei dat Palestina de resultaten en aanbevelingen met de grootste aandacht zal lezen. "We grijpen het moment aan om de internationale gemeenschap eraan te herinneren dat vrede enkel tot stand kan komen als de Israëlische bezetting sinds 1967wordt beëindigd."