Werkonderbreking van een uur bij Sanoma

Bij mediabedrijf Sanoma roepen de vakbonden het personeel op om om 11 uur het werk neer te leggen. Met de actie, die een uur zal duren, willen ze "een signaal geven aan de directie". De gesprekken over de gevolgen van de verkoop van een aantal bladen aan De Persgroep lopen niet goed, zegt Tijs Hostyn van de christelijke bediendebond LBC. De directie heeft begrip voor de actie.
Nicolas Maeterlinck

Sanoma verkoopt Humo, Story, TeVe Blad en Vitaya aan De Persgroep, die ook 65 medewerkers overneemt. De bonden willen garanties voor die mensen én voor het personeel dat overblijft. "Met De Persgroep hebben we al slechte ervaringen gehad, bijvoorbeeld bij de verhuizing van De Morgen naar Kobbegem", zegt Hostyn. Hij wil vooral garanties rond het behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden.

Bovendien willen de bonden weten wat de plannen zijn met de bladen. "Wil De Persgroep de jobs bij de bladen, waarvoor ze soms in de eigen portefeuille rechtstreekse concurrenten hebben, wel behouden?", vragen ze zich af. "De Persgroep weigert elk gesprek en ziet in de aankoop interessante zakelijke opportuniteiten. Het feit dat het personeel mee overkomt, lijken ze te beschouwen als een spijtig neveneffect."

Ook bij de overblijvers bij Sanoma is de onzekerheid volgens Hostyn groot. "Sanoma kiest voor een omvorming tot een klein mediabedrijf, gericht op vrouwen en home en deco. Maar is dit een tussenstap of de eindfase?" Er wordt bovendien een nieuwe bestemming gezocht voor een belangrijk aandeel van de activiteiten. Moustique, Télé Pocket, Attitude en Loving You staan te koop. Libelle TV en Story FM worden stopgezet.

"De impact op de ondersteunende diensten is onvermijdelijk", aldus LBC. "De directie van Sanoma wil enkel spreken over de verlenging van het sociaal plan. Iedereen beseft dat een nieuwe herstructurering onvermijdelijk wordt. Het personeel wil vooral weten wat hen te wachten staat na de herstructurering. We willen transparantie en de garantie dat we niet van herstructurering naar herstructurering gaan."

De actie zal volgens Hostyn geen gevolgen hebben voor de activiteiten. De bladen zullen dus kunnen verschijnen.

Directie toont begrip voor actie

De directie van Sanoma zegt via een woordvoerder begrip te hebben voor de actie van de vakbonden. "We zijn volop in overleg en we zijn er ons bewust van dat er een sociaal plan nodig is, maar nu is er nog geen uitkomst", luidt het.

Over de toekomst van Sanoma in België na de deal met De Persgroep spreekt de woordvoerster zich niet uit. "Niemand kan in de toekomst kijken, maar die discussie staat los van wat nu gebeurt."