500 gedetineerden minder in Belgische gevangenissen

Begin deze maand zaten er bijna 500 gevangenen minder in onze gevangenissen dan een jaar geleden. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Gevangeniswezen. De daling is onder meer het gevolg van een beter uitwijzingsbeleid.

In totaal zitten er momenteel ongeveer 11.200 gevangenen opgesloten in ons land. Bijna 500 minder dan een jaar geleden.

Volgens de directeur van het Gevangeniswezen is die lichte daling onder meer het gevolg van een beter uitwijzingsbeleid van mensen zonder papieren. "We werken nu veel beter samen met de Dienst Vreemdelingenzaken door een automatisering van het systeem", zegt Hans Meurisse.

Zo werden er vorig jaar 600 mensen zonder papieren uitgewezen die hier in de cel zaten. In de eerste vier maanden van dit jaar werden al meer dan 400 mensen uitgewezen.

Voorts zitten er ook minder geïnterneerden in de gevangenissen nu er een nieuw forensisch psychiatrisch centrum in Gent is geopend en er volgens Meurisse een betere doorstroming is.

Een derde oorzaak voor de daling ziet Meurisse in een "andere straftoemeting bij de magistratuur, door een betere en snellere uitvoering van kortere straffen door de enkelbanden".