"Georkestreerde crisis, gecreëerd door falen van EU"

In aanloop naar de Europese Raad op 25-26 juni roept hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) de Europese leiders op onmiddellijk middelen vrij te maken voor een waardige en humane opvang van vluchtelingen, voornamelijk in Griekenland en Italië. "Dit is een georkestreerde humanitaire crisis, gecreëerd door het falen van de Europese Unie", klinkt het.

Griekenland kreeg volgens cijfers van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, in 2015 al 55.000 vluchtelingen over de vloer, terwijl dat aantal over heel 2014 nog 34.000 bedroeg. Het Zuid-Oost-Europese land komt zo op ongeveer gelijke hoogte van Italië, dat klassiek het grootste opvangland is. De toename is vooral te wijten aan de oorlog in Syrië, het land van herkomst van 60 procent van de vluchtelingen in Griekenland. Negen op de tien migranten zijn afkomstig uit de conflictlanden Syrië, Irak, Afghanistan en Somalië.

"Er vindt een humanitaire crisis plaats aan de grenzen van Europa, met duizenden mensen die lijf en leden riskeren voor een veilig bestaan op het continent, maar bijna geen of geen hulp krijgen", zegt AZG-woordvoerder Raphaël Piret. Artsen Zonder Grenzen ziet de verslechterde situatie als het directe resultaat van chronische tekortkomingen in het beleid van de Europese Unie. Grenzen sluiten en hekken bouwen zal volgens de hulporganisatie niet verhinderen dat mensen naar Europa komen, maar wel pogingen tot samenwerking om mensen in nood te helpen, ondermijnen.

"Na de dood van 1.800 mensen dit jaar is de financiering voor zoek- en reddingsacties op zee eindelijk verdrievoudigd. Maar er gebeurt nog te weinig om hulp en een degelijke ontvangst te bieden", klinkt het.