"Grey" laat de kritieken achter zich en is -alweer- een verkoopkanon

De spin-off van het erotische succesboek "Fifty shades of Grey" breekt alle records in het Verenigd Koninkrijk. Van "Grey" werden in drie dagen tijd 647.401 exemplaren verkocht. Het boek klopt daarmee het record van Dan Brown. In 2009 werden van zijn "The lost symbol" in vijf dagen tijd 551.000 exemplaren verkocht.

"Grey" vertelt hetzelfde verhaal maar dan vanuit het perspectief van hoofdrolspeler Christian Grey. Ook in de VS is het boek populair met meer dan 1,1 miljoen verkochte exemplaren in 4 dagen tijd. "Grey" is er al aan zijn vijfde druk toe.

Opvallend is wel dat de kritieken in de Britse pers eerder negatief waren. Zo werd schrijfster El James verweten dat ze in herhaling viel. Maar dat heeft de fans duidelijk niet afgeschrikt.

De "Fifty shades"-trilogie van James wordt het verhaal van het decennium genoemd, met meer dan 125 miljoen verkochte boeken in de hele wereld. De trilogie vertelt over de relatie tussen miljonair Christian Grey -een man met sterke interesse in bondage- en de literatuurstudente Anastasia Steele. Ook de film met Jamie Dornan en Dakota Johnson brak records. 

De Engelse "Grey" kwam uit op 18 juni, op de verjaardag van het personage Christian Grey. Voor de Nederlandstalige versie van "Grey" is het in België nog wachten tot midden juli.