"Sportsdirect.com sluit vestigingen in Gent en Charleroi"

Sportkledijketen Sportdirect.com wil haar vestigingen in Gent en Charleroi sluiten, waardoor 25 banen bedreigd zijn. Dat meldt de christelijke bediendevakbond LBC en haar Franstalige tegenhanger CNE.

In Gent, waar 18 banen bedreigd zijn, brak vanmorgen een spontane staking uit. "Sportsdirect.com was van plan om te verhuizen van de Zonnestraat (Gent) naar de Antwerpsesteenweg in Lochristi, maar kreeg geen socio-economische vergunning wegens een tekort aan parkeerplaatsen", zegt Erika Lambert (LBC). "Tegen het personeel werd gezegd dat de winkel op 21 juli zal sluiten, wanneer de huurtijd van het pand vervalt. Er zouden slechts zes personeelsleden herplaatst kunnen worden."

De vakbond vraagt zich wel af of dat voor die personeelsleden realistisch is, gezien de vele deeltijdse contracten en de verre verplaatsingen naar de winkels. LBC merkt ook op dat de directie geen alternatief plan bedacht. "Het merendeel van de personeelsleden zijn jongeren, die zeer flexibel werken tegen de laagste lonen. Met onder meer deeltijdse uren, late uren voor inventarissen, enzovoort. Dit is weinig respectvol."

Ook de vestiging van Sportsdirect.com in Inno-Charleroi sluit begin 2016 de deuren, zo werd bekendgemaakt. Aangezien het personeel nog geïnformeerd wordt, is het niet duidelijk of ook daar het werk wordt neergelegd. In Charleroi zijn zeven banen bedreigd. Marc Demarteau (CNE) merkt op dat dit jaar ook al de vestiging in Turnhout gesloten werd en dat dit jaar ook de (zes of zeven) Belgische aankopers op straat gezet werden.

Sportsdirect.com is wereldwijd actief in 21 landen in Europa en het Midden-Oosten. In België en het Groothertogdom Luxemburg telt de keten 45 winkels. Er werken ongeveer 640 mensen. Bij de Belgische directie van het bedrijf is voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar.