Eén studio voor twee regionale zenders TVO en ATV

Sinds maandagavond wordt het nieuws voor de Oost-Vlaamse regionale zenders TVO (voorheen TV Oost) en de Antwerpse zender ATV gepresenteerd vanuit dezelfde nieuwe studio in de gebouwen van ATV. De zenders spreken van een synergie waardoor middelen vrijkomen om in de redacties te investeren.

Ook TV Limburg maakt gebruik van hetzelfde ontwerp, maar haar studio blijft in Hasselt. Een verschil in belichting toont de identiteit van de zender. "Oranjerood is een kleur die bij ons in het verlengde ligt", verduidelijkt TVO-hoofdredacteur Stavros Van Halewyck. Limburg kleurt groen en ATV blauw.

De nieuwe huisstijl wordt ook doorgetrokken naar de website, die voor de drie zenders op eenzelfde platform draait. Overigens maakte TV Oost van de operatie gebruik om haar naam te herdopen tot het drieletterwoord TVO. Die letterwoorden keren terug in een tekstballon dat het logo vormt. "Vertel het ons en als u het niet weet, dan vertellen wij het", verduidelijkt Van Halewyck de filosofie achter de tekstballon. "We willen het klankbord én de messenger zijn van de mensen."

"Graag met AVS verder"

Begin dit jaar besliste Concentra om de exploitatie van haar drie regionale zenders TVO, ATV en TVL onder te brengen in een nieuwe vennootschap (De Buren). "Het feit dat we op die faciliteiten en de productie een synergie realiseren, zorgt ervoor dat we middelen kunnen vrijmaken om te investeren in onze redactie", zegt Van Halewyck. "Want we willen beter nieuws en meer nieuws van op het veld."

De redacties blijven evenwel in de regio's, wat het decreet ook eist, voor TVO is dat in Sint-Niklaas. De beslissing staat volgens Van Halewyck ook de verdere gesprekken voor een fusie of meer samenwerking met die andere Oost-Vlaamse zender (AVS) niet in de weg. "We willen graag met AVS verder, maar ondertussen werken we hard verder om ons product beter te maken."

Frederik Wittock, voorzitter van TVO, wijst erop dat het decreet extra inkomsten voorziet voor zenders die samenwerken. Ook hij zegt dat er geïnvesteerd wordt in extra medewerkers. Momenteel bestaat de redactie van TVO uit vier vaste journalisten, aangevuld met freelancers.