Elke maand gemiddeld 42 medicijnen tijdelijk onbeschikbaar

Elke maand zijn gemiddeld 42 medicijnen onbeschikbaar. Dat meldt het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG). Daarbij bevinden zich kankerbehandelingen, antibiotica en vaccins.

Het cijfer komt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op een parlementaire vraag van Yoleen Van Camp (N-VA), waarover De Standaard en Het Nieuwsblad schrijven.

In heel wat gevallen kunnen patiënten uitwijken naar een ander medicijn van dezelfde of een andere fabrikant. Maar er waren vorig jaar ook 15 "stockbreuken", en dit jaar al negen, waarbij het wel degelijk om onontbeerlijke producten ging, waaronder geneesmiddelen tegen leukemie of andere vormen van kanker, antibiotica en vaccins.

Het geneesmiddelenagentschap kon in de meeste gevallen een oplossing forceren door de invoer van het middel uit het buitenland toe te staan. Al duurt het wel eens enkele weken vooraleer zo'n regeling rond is.

Kamerlid Van Camp vindt dat er dringend werk moet worden gemaakt van een oplossing. "De onbeschikbaarheid van geneesmiddelen wordt sinds begin 2014 goed in kaart gebracht. Nu moeten die gegevens gebruikt worden om de problemen in te dijken."