Gevangenismedewerkers vrijgesproken van mishandeling Farid le Fou

Twee directieleden en een cipier van de gevangenis van Ittre hebben Farid Bamouhammad - beter bekend als Farid le Fou - niet mishandeld. Dat is het oordeel van het hof van beroep in Brussel. In eerste aanleg werden de betrokkenen nog veroordeeld omdat ze Bamouhammad 10 dagen hadden opgesloten in een isoleercel, geboeid aan polsen en enkels.

Het incident dateert van december 2007. Farid Bamouhammad zat toen in de gevangenis van Andenne. De personeelsleden legden daar toen het werk neer uit protest tegen zijn aanwezigheid. De gevangene werd daarop overgebracht naar de gevangenis van Ittre, maar bij zijn aankomst kwam het al onmiddellijk tot een incident. Bamouhammad werd daarom tien dagen opgesloten in een isoleercel, met handboeien aan polsen en enkels. Daar bleef hij tot hij opnieuw werd overgebracht naar een andere gevangenis.

Bamouhammad diende klacht in. Volgens hem hadden de gevangenismedewerkers hem onmenselijk behandeld. Maar volgens de advocaten van de cipier en de directieleden wilde het personeel de boeien afnemen en weigerde Bamouhammad dat.

In eerste aanleg werden de gevangenismedewerkers nog veroordeeld, maar het hof van beroep is de lagere rechtbank daar nu niet in gevolgd. Het parket-generaal vroeg ook al om de vrijspraak.