Hoofd Rwandese inlichtingendienst opgepakt in Londen

Emmanuel Karenzi Karake, het hoofd van de Rwandese inlichtingendiensten, is opgepakt in Londen. In Spanje loopt een Europees aanhoudingsbevel tegen de man voor oorlogsmisdaden. Karake is al ruim 25 jaar een trouwe medestander van de Rwandese president Paul Kagame.
AP2014
Karake is een trouwe medestander van de Rwandese president Paul Kagame.

Karake werd zaterdag opgepakt op de luchthaven van Heathrow, maar het nieuws is pas gisteravond laat bevestigd door BBC Newsnight. De Londense politie heeft bevestigd dat de 54-jarige Rwandees intussen al voor een rechtbank in Londen verschenen is en dat zijn aanhouding verlengd is tot 25 juni.

Karake is directeur-generaal van de Nationale Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Tijdens de Rwandese burgeroorlog, van 1990 tot 1994, vocht hij in het Rwandan Patriotic Front (RPF). Sinds de genocide op Tutsi's en gematigde Hutu's, in 1994, domineert de RPF de politieke ruimte in Rwanda.

Het hoofd van de inlichtingendienst is een van de 40 Rwandese bevelhebbers die genoemd wordt in een aanklacht uit 2008 van de Spaanse onderzoeksrechter Andreu Merelles. Volgens Merelles gaf Karake, als hoofd van de militaire inlichtingendienst, na de genocide het bevel tot een aantal bloedbaden. Hij wordt er ook van beschuldigd het bevel gegeven te hebben tot de moord op drie Spanjaarden die werkten voor de Spaanse tak van Dokters van de Wereld.

Groot-Brittannië en het Kagame-regime hebben lang goede banden onderhouden. Zo heeft oud-premier Tony Blair Paul Kagame geadviseerd. Het Centraal-Afrikaanse land was in 2013 de 18e grootste ontvanger van Britse hulp. Maar na een BBC-documentaire over de genocide en de rol die ook het RPF daarin gespeeld heeft, kwam een kink in de kabel. Begin deze maand raakte bekend dat Rwanda de uitzendingen van BBC Radio in de lokale taal, het Kinyarwanda, voor "onbepaalde tijd opschort".

Newsnight vernam dat de Rwandese regering in de war is door de timing van Karakes aanhouding, omdat hij sinds de Spaanse aanklacht al verschillende keren naar Groot-Brittannië is gereisd. Volgens een Rwandese bron zal de aanhouding "krachtig betwist worden".