Hypothecaire kredietaanvragen pieken

Het aantal aanvragen voor een hypothecair krediet is in mei fors toegenomen tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de federatie van de financiële sector. Op 1 januari 2016 veranderen de btw-regels en dat zet veel mensen aan om nog snel renovaties uit te voeren.

Het aantal kredietaanvragen lag in mei 95 procent hoger dan mei vorig jaar. Het overeenstemmende totaalbedrag lag 88 procent hoger. Ook de verstrekte kredieten stegen fors: 65 procent meer in aantal en 64 procent meer in bedrag.

De cijfers over de hypothecaire kredieten worden al enkele maanden beïnvloed door het stijgend aantal herfinancieringen, als gevolg van de lage rentes. Maar ook de wijzigende btw-regels leiden tot meer kredieten. Vanaf januari 2016 veranderen de btw-regels voor wie wil verbouwen. Nu kunnen renovaties van huizen ouder dan 5 jaar van een verlaagd btw-tarief van 6 procent genieten. In januari wordt dat beperkt tot renovaties van woningen ouder dan 10 jaar.

Als gevolg daarvan voeren veel mensen nog dit jaar geplande renovaties uit. Zo steeg het aantal verstrekte renovatiekredieten in mei met 60 procent.