Janoekovitsj: deels verantwoordelijk voor geweld

Viktor Janoekovitsj, de vroegere pro-Russische president van Oekraïne, geeft toe dat hij een deel van de verantwoordelijkheid draagt voor het geweld tijdens de opstand tegen zijn regime begin 2014. Het is de eerste keer sinds zijn val dat hij spreekt met de pers.
AP2014

Na maanden van volksprotest in de hoofdstad Kiev is Janoekovitsj in februari van vorig jaar dan naar Rusland gevlucht. Sindsdien was hij uit de schijnwerpers gebleven, maar nu heeft hij een interview gegeven aan de Britse omroep BBC.

"Ik heb niet het bevel aan de veiligheidsdiensten gegeven om te schieten op de betogers", zegt Janoekovitsj, maar hij geeft wel toe dat hij als staatshoofd die diensten onder zijn bevel had en dus indirect ook verantwoordelijk is voor hun daden en niet voldoende gedaan heeft om het geweld te vermijden. Toch had de politie volgens hem het recht wapens te gebruiken. Bij de opstand tegen Janoekovitsj zijn in Kiev meer dan honderd betogers gedood.

Nog opvallend is dat Janoekovitsj de annexatie van de Krim door Rusland "een tragedie" noemt, iets wat onder zijn regime niet zou gebeurd zijn, evenmin als de daarop volgende oorlog. Hij legt daarbij de schuld bij wat hij "radicale rechtse krachten" noemt die hem hebben afgezet en het land in stukken gebroken hebben.

Wel is Janoekovitsj de Russische president Vladimir Poetin dankbaar omdat die hem na zijn val vorig jaar naar Rusland heeft laten brengen door "special forces". Hij ontkent ook dat de beschuldigingen van corruptie door de huidige regering in Oekraïne en hoopt dat hij op een dag naar Kiev kan terugkeren.

Begin dit jaar is door Interpol een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Janoekovitsj. De kans is echter miniem dat Rusland hem ooit zal uitleveren. Wel lijkt zijn politieke rol nu volledig uitgespeeld.