Meer Nederlandse brouwers dan Belgische

Voor het eerst in een eeuw zouden er in Nederland meer brouwers zijn dan in België. Dit jaar alleen zouden er bij onze noorderburen 34 brouwerijen bijgekomen zijn. Dat meldt de Nederlandse publieke omroep NOS trots.

Volgens de NOS schieten de brouwerijen in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Dat zou zijn omdat Nederlandse brouwers veel meer zijn gaan innoveren. Op dat vlak zou "België een beetje stil blijven staan". Zo zouden Nederlanders sneller geneigd zijn om regionale of internationale bieren te gaan brouwen zoals de Indian Pale Ale (IPA).

Toch maken de Belgische brouwers zich daar niet al te veel zorgen over. De bierconsumptie valt hier jaar na jaar terug, maar dat is vooral te wijten aan de mindere verkoop van pils. De speciaalbieren -en daar moet de traditie van ons land het van hebben- doen het jaar na jaar beter.

In België zijn er nu 263 brouwerijen, in Nederland 312. Enkele jaren geleden waren 165 Nederlanders brouwers. Of die plotse toename duurzaam is, moet nog blijken. Bovendien is kwantiteit nu ook geen kwaliteit. Wel is er in Nederland al wel een langere traditie van zelf bier brouwen en zijn er daarvoor speciale kits op de markt. Bij ons is dat een vrij recent fenomeen.

BELGA/WAEM