N-VA wil job van tandartsassistent opwaarderen

N-VA wil de job van tandartsassistent opwaarderen. De partij pleit voor een aanpassing van het koninklijk besluit uit 1963. Na een wijziging van die wet zouden ook de zogenoemde "mondzorghygiënisten" handelingen in de mond van de patiënt mogen uitvoeren. Tandartsen dringen al langer aan op de uitbreiding van het takenpakket van hun medewerkers.
Archieffoto

Momenteel kan je een opleiding tot tandartsassistent volgen via de VDAB, maar de Gentse en Leuvense hogescholen dienden een aanvraag in om een bachelor in de mondzorg te kunnen organiseren. Als de opleiding wordt goedgekeurd, kunnen in 2018 de eerste gediplomeerden afstuderen.

N-VA-leden Caroline Croo (Vlaams parlement) en Yoleen Van Camp (Kamer) willen een wijziging van het koninklijk besluit uit 1963, zodat de toekomstige mondzorghygiënisten ook handelingen in de mond van de patiënt zouden kunnen stellen. Het gaat dan onder meer om het verwijderen van tandsteen en het screenen van patiënten, zoals in rusthuizen. Momenteel is die handeling voorbehouden aan een academisch geschoolde tandarts, maar in de visie van de twee parlementsleden zou die zich na de wijziging van het KB meer kunnen gaan toeleggen op de complexe handelingen.

De N-VA-leden dringen aan op overleg tussen de Vlaamse regering, bevoegd voor de opleiding, en de federale regering, bevoegd voor het bewuste Koninklijk Besluit.