Oud-Kamerlid Laurent Louis krijgt zes maanden cel met uitstel wegens negationisme

De correctionele rechtbank van Brussel heeft oud-Kamerlid Laurent Louis veroordeeld tot zes maanden gevangenis met uitstel voor negationisme. Hij moet ook een boete van 3.000 euro betalen en kan zich gedurende zes jaar niet verkiesbaar stellen. Louis gaat in beroep tegen de uitspraak.
Archieffoto

Louis werd door het Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB) voor de rechter gedaagd omdat hij negationistische en antisemitische uitspraken had gedaan. Op 9 juni had Laurent Louis op zijn blog geschreven: "Jean-Marie Le Pen heeft dan wel gezegd dat de gaskamers een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn, maar als men daar een beetje over nadenkt, kan men zich de vraag stellen of dat wel helemaal fout is (...)."

"Mijnheer Louis wist zeer goed dat zijn verklaringen, die de wreedheden begaan door het Duitse naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog minimaliseerden, tegen de wet indruisten, maar hij heeft ze toch op zijn website gepubliceerd", las de rechter voor.

"Tijdens de zittingen gedroeg mijnheer Louis zich in de manier van antwoorden overigens eerder als in het parlement dan voor de rechtbank. Hij toonde ook geen spijt tegenover de mensen die hij gekwetst had en toonde ook geen enkel berouw", vervolgde hij.

"Verheugd over uitspraak"

De burgerlijke partijen - naast CCOJB onder meer ook het Interfederaal Gelijkekansencentrum, de LBCA (Ligue belge Contre l'Antisémitisme) en het Centre d'Action laïque - toonden zich verheugd over de uitspraak.

"Politici beschikken over een belangrijk forum in de media. Ze zijn deels beschermd door hun 'parlementaire onschendbaarheid' en kunnen dus niet vervolgd worden voor meningen geuit in het parlement. Dat gaat niet op voor blogs en andere plaatsen. Negationistische uitspraken vormen trouwens een misdrijf, ze vallen dus buiten het kader van de vrije meningsuiting", verduidelijkte Patrick Charlier, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

Laurent Louis heeft al aangekondigd dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak.

Laurent Louis raakte in 2010 als enige in de Kamer verkozen op de lijst Parti Populaire van zakenadvocaat Mischaël Modrikamen. Een jaar later werd hij echter uit de partij gezet. Sindsdien zetelde hij als onafhankelijk in de Kamer. Bij de jongste verkiezingen verdween hij uit het parlement.

Meest gelezen