Oudste Friese teksten gevonden op enkele stukjes perkament

Op enkele stukjes perkament zijn Friese teksten ontdekt die bijna 900 jaar oud zijn. Dat meldt de Leeuwarder Courant, een regionale krant in Friesland. Op de snippers perkament valt het Friese "lesa mi" en "helpe mi" te lezen. De letters staan onder een Latijnse tekst. Taalkundigen spreken van een "prachtvondst".

Aan de vorm van de letters van "lesa mi" (verlos mij) en "helpa mi" (help mij) kunnen experts afleiden dat de tekst tussen 1100 en 1125 moet geschreven zijn. Dat is het oudste geschreven Fries tot nu toe.

"Het is een prachtvondst"', zegt oud-frisist Han Nijdam van de Fryske Akademy. "Tot nu toe hadden we alleen geschreven Fries uit de dertiende eeuw en we gaan nu ineens een eeuw terug in de tijd. Dat Oud-Fries toen al geschreven werd, vermoedden we al, maar nu hebben we het ook echt."