Pensioendebat in de Kamer gaat de nacht in

In een commissie in de Kamer is het debat aan de gang over de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar. De oppositie dringt aan op hoorzittingen met experts, maar de meerderheid wil doorgaan tot de stemming, allicht in de vroege uurtjes.

Normaliter had de bespreking en stemming van de pensioenhervorming gisteren moeten plaatsvinden. De oppositie vond het echter niet kunnen dat ze pas vrijdagavond over de manier van werken was ingelicht, waarop de conferentie van de voorzitters besliste het bij een inleidende uiteenzetting van de minister te houden. Een nieuwe bijeenkomst van de fractievoorzitters zou dan vanmiddag het verdere verloop van de werkzaamheden bespreken.

Daar werd evenwel geen consensus bereikt, waarop het aan commissievoorzitter Vincent Van Quickenborne (Open VLD) toekwam de knoop door te hakken. Om 15.00 uur zette de commissie de behandeling van het wetsontwerp voort.

"De meerderheid bant elk goed debat uit het parlement"

Intussen blijft het ongenoegen bij de oppositie groot. "Dit is geen goede manier van werken. We hadden goede afspraken kunnen maken over de behandeling van dit superbelangrijke thema", reageert Kamerlid Kristof Calvo (Groen). "De meerderheid is wel heel erg gretig. Dit onderwerp verdient beter". "We stellen voor om een reeks van hoorzittingen te organiseren", vult partijgenoot Wouter De Vriendt aan.

"Wij gaan het onderste uit de kan halen als oppositie want deze meerderheid bant eigenlijk elk goed debat uit het parlement", zegt ook Meryame Kitir (SP.A). "De pensioenleeftijd optrekken tot 67 jaar zonder aan de mensen te vertellen op welke manier ze dat moeten doen, dat kan voor ons absoluut niet door de beugel."

Peter De Roover van de N-VA noemt de houding van de oppositie zinloos. "Het zijn vertragingselementen. Het debat is al uitgebreid gevoerd. Dit zijn doorzichtige trucs om gewoon de tijd te rekken."

Het is niet duidelijk hoe lang de parlementsleden vanavond nog doorgaan. De oppositie wil om middernacht ophouden, maar Van Quickenborne wil de hele nacht verder vergaderen tot de stemming.

Van 65 naar 67 jaar.

De hervorming waarvan sprake gaat onder meer over het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd. Momenteel ligt die leeftijd op 65 jaar. Bedoeling is die op te trekken tot 66 jaar in 2025 en tot 67 jaar in 2030.

Voorts verhoogt de leeftijd waarop men haar of zijn vervroegd pensioen kan opnemen naar 62,5 jaar in 2017 en naar 63 jaar in 2018. De loopbaanvoorwaarde wordt daarnaast verhoogd tot 41 jaar in 2017 en tot 42 jaar in 2019.

Ook past de meerderheid de leeftijd aan waarop de langstlevende echtgenoot op een overlevingspensioen aanspraak kan maken. Die leeftijd wordt van 50 jaar in 2025 naar 55 jaar in 2030 gebracht.