Shuttletreinen rijden weer door de Kanaaltunnel

Het treinverkeer tussen Calais en Engeland komt langzaam weer op gang na een staking van werknemers van het Franse ferrybedrijf MyFerryLink. Het gaat om shuttletreinen. De Eurostar rijdt pas morgen weer uit. Ook de ferry's varen weer.

Het personeel van MyFerryLink ging in staking uit protest tegen de geplande verkoop van twee van de drie ferryboten van het bedrijf aan de Deense concurrent DFDS. Vanmorgen blokkeerden ze de haven van Calais. De actie veroorzaakte lange files op de toegangswegen en het scheepvaartverkeer in de haven lag plat.

Rond 10.30 uur greep de Franse politie in en maakte ze de blokkade ongedaan. Dat maakte de sfeer alleen maar grimmiger. Boze manifestanten klommen vanmiddag op het spoor van de Eurotunnel en staken daar autobanden in brand. Het gevolg: een complete wegversperring en opnieuw een verkeerschaos.

Via Twitter laat Eurostar weten dat de brandende banden de sporen hebben beschadigd. De treinen van Eurostar rijden daarom pas morgen weer uit. De shuttletreinen zijn vanavond wel al weer uitgereden, zo meldt een woordvoerder van Eurotunnel aan het VRT-radionieuws.

Vluchtelingen proberen in vrachtwagens te klimmen

Van de chaos die vandaag heerste, hebben vluchtelingen in de haven van Calais gebruikgemaakt om aan boord te klimmen van vrachtwagens op weg naar Engeland. Dat leidde tot levensgevaarlijke situaties.

Ook het ferryverkeer tussen Calais en Dover lag lange tijd stil. Via Twitter laat de Port of Dover vanavond weten dat ook dit verkeer is hernomen.