Skinny jeans dragen is niet geheel zonder risico

Skinny jeans mogen dan modieus zijn, ze zijn niet zonder risico. In het wetenschappelijke blad Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry waarschuwen Australische artsen voor het zogenoemde compartimentsyndroom, waarbij de bloedtoevoer in de benen wordt afgesloten.

Het blad bespreekt de casus van een 35-jarige vrouw die met ernstig gezwollen kuiten werd opgenomen in het ziekenhuis.

Dat gebeurde nadat ze een familielid had geholpen bij een verhuizing. Urenlang had ze gehurkt kasten leeggehaald, terwijl haar skinny jeans steed minder comfortabel ging zitten. Tegen de avond had ze geen gevoel meer in haar benen en kon ze niet meer opstaan, laat staan stappen. Haar kuiten waren zo opgezwollen, dat haar broek moest worden opengeknipt.

Volgens dokters had ze last van het het zogenoemde compartimentsyndroom, een pijnlijke en mogelijk ernstige toestand die wordt veroorzaakt door een bloeding of zwelling in een gesloten bundel spieren -in haar geval de kuiten. De doorbloeding raakt zodanig verstoord, dat de spieren en zenuwen schade oplopen en niet normaal meer functioneren.

De vrouw kreeg in het ziekenhuis een infuus toegediend en kon na vier dagen opnieuw stappen. Ze zal geen blijvende schade ondervinden.

Hoewel enige voorzichtigheid dus geboden is, is ook nuance op zijn plaats. Wie skinny jeans in zijn kleerkast heeft hangen, hoeft ze niet meteen weg te gooien. Vermijden om er urenlang mee in dezelfde houding te zitten, volstaat om onheil te voorkomen.