Syrische Koerden rukken op naar "hoofdstad" van IS

In Syrië heeft de Koerdische militie YPG een belangrijke militaire basis veroverd op de moslimterreurgroep IS. De Koerden rukken nu op naar Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS. De terreurgroep zou intussen wel twee graven opgeblazen hebben in Palmyra.

De voorbije dagen hebben de terroristen van IS forse klappen gekregen in Syrië. Zo hebben de Syrische Koerden onlangs de stad Tal Abyad aan de grens met Turkije ingenomen. Op die manier is een belangrijke smokkelroute voor IS afgesloten en konden de Koerden twee grote enclaves in Noord-Syrië met elkaar verbinden.

Vandaag hebben de Koerden dan de miilitaire basis Liwa 93 ingenomen, nabij de stad Ayn Issa. Die basis controleert een belangrijk deel van het omliggende gebied. Ook zouden de Koerden de stad Ayn Issa zelf zijn binnengetrokken.

Ayn Issa ligt op 50 kilometer ten noorden van Raqqa, de officieuze hoofdstad van het "kalifaat" van IS. De snelle Koerdische opmars is mogelijk dankzij de steun van gematigde Syrische rebellen en een Assyrisch-christelijke militie, maar vooral ook van Amerikaanse en Arabische luchtbombardementen.

Toch is het niet duidelijk of de Koerden nu direct kunnen doorstoten naar Raqqa zelf. Wel heeft IS duidelijk flinke klappen gekregen.

IS blaast graven op nabij Palmyra

De voorbije dagen is het Syrische leger ook opnieuw opgerukt naar de woestijnstad Palmyra in het centrum van het land. Die stad, Tadmur in het Arabisch, is een maand geleden in handen gevallen van IS.

Volgens de Syrische overheid zou IS nu twee islamitische graven hebben opgeblazen in Palmyra. Het zou gaan om het graf van Mohammed ibn Ali, een afstammeling van de kalief en imam Ali ibn Abu Talib, neef en schoonzoon van de profeet Mohammed en grondlegger van het sjiisme.

Het zou de eerste keer zijn dat IS monumenten vernielt in Palmyra, al heeft de groep dat elders in Syrië en Irak wel gedaan. Syrische bronnen melden ook dat IS de voorbije dagen explosieven heeft aangebracht in de ruïnes van de pre-islamitische stad Palmyra. Die is door de VN-cultuurorganisatie Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, maar dat heeft IS eerder niet belet om andere monumenten in de regio te verwoesten.