Tieners ontwerpen condoom dat bij soa's van kleur verandert

Drie Britse tieners van 13 en 14 jaar hebben een condoom ontworpen dat een andere kleur aanneemt als het in contact komt met seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). De uitvinding levert hen een geldprijs én een bezoek aan Buckingham Palace op.

Soa's als gonorroe, chlamydia en syfilis zijn de jongste jaren aan een opmars bezig. Wie besmet raakt, wacht naast soms pijnlijke symptomen ook een bezoek aan de dokter voor de nodige medicatie.

Een besmetting gebeurt vaak ongemerkt, omdat het soms enige tijd duurt vooraleer symptomen opduiken of omdat symptomen bij sommige mensen helemaal achterwege blijven (terwijl ze de ziektekiemen wel in zich blijven dragen).

Wie met een condoom vrijt, loopt sowieso veel minder risico op een soa. In de toekomst kan het rubber de drager ook alarmeren als hij met een soa in contact komt. Letterlijk. Drie Britse tieners van amper 13 en 14 jaar hebben immers een condoom ontworpen dat van kleur verandert als het in aanraking komt met soa's. Sterker nog: afhankelijk van de aandoening, neemt het voorbehoedsmiddel een andere kleur aan.

S.T.EYE. heet het condoom. Met de uitvinding heeft het trio een prijs gewonnen op de TeenTech Awards. De jongens mogen ook op bezoek in Buckingham Palace.