Tommelein verwacht gezichtsherkenning bij Facebook niet meteen in Europa

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) verwacht niet dat Facebook vooralsnog de applicatie Facebook Moments beschikbaar zal stellen voor Europese gebruikers. De reden ligt bij het ontbreken van een opt-in-mechanisme, waarbij de gebruiker vooraf toestemming moet geven voor het gebruik van de applicatie. Dat leidt Tommelein af uit verklaringen van Richard Allen, verantwoordelijke bij Facebook.
Maxime Anciaux - All rights reserved

SP.A'er David Geerts wilde in de Kamercommissie van Tommelein meer duidelijkheid over Facebook Moments, een applicatie die onlangs in de Verenigde Staten gelanceerd werd en mensen kan herkennen op foto's, waar ze zijn en met wie. Hierdoor kan je sneller foto's delen met je vrienden en kunnen zij ook foto's toevoegen.

Geerts erkende de voordelen van gezichtsherkenning: het is makkelijk in gebruik, u hoeft niet telkens personen te taggen wanneer u een foto wil delen met vrienden. Maar het wordt volgens hem wel problematisch indien deze tool voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Staatssecretaris Tommelein antwoordde dat de Ierse privacycommissie reeds haar twijfels heeft geuit over de verenigbaarheid van de applicatie met de Europese privacyredenen. En Richard Allen, de verantwoordelijke voor Facebook Policy, heeft de Europese vereiste aanvaard van een opt-inmechanisme. Dat bepaalt dat de gebruiker zijn uitdrukkelijke toestemming dient te verlenen. Aangezien Facebook niet over dergelijk mechanisme beschikt, "is en zal de app nog niet door Facebook beschikbaar gesteld worden voor Europese gebruikers", meent Tommelein.