Tsipras: "Bal ligt in het kamp van Europa"

Nu de Grieken een nieuw plan op de onderhandelingstafel gelegd hebben, ligt de bal opnieuw in het kamp van de Europese autoriteiten, zo verklaarde de Griekse premier Alexis Tsipras na de Europese top van gisteravond. Tsipras benadrukte ook de sociale aspecten in de Griekse voorstellen.

Dat er geen knopen doorgehakt gingen worden op de Europese top, was al bekend nog voor de top van start was gegaan. De Europese ministers van Financiën hadden gisterenmorgen namelijk al op een afzonderlijke bijeenkomst aangegeven dat ze de Griekse voorstellen eerst meer in detail wilden bekijken. Op de top van de regeringsleiders en staatshoofden werd dan ook voornamelijk overleg gepleegd.

Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras ligt de bal nu opnieuw in het kamp van Europa, nadat zijn regering zondagavond laat nieuwe voorstellen naar de drie instellingen heeft gestuurd: de Europese Centrale Bank, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Het basiscriterium in die voorstellen is volgens de premier sociale rechtvaardigheid.

"We beschermen de doorsnee gezinnen"

"Voor het eerst zal het gewicht van de besparingen niet op de schouders van de werknemers en gepensioneerden rusten. We beschermen de pensioenen en de lonen, we beschermen de doorsnee gezinnen. En voor het eerst zullen de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen om ons uit de crisis te helpen", zei Tsipras na afloop van de top.

Hier en daar klonken gisteravond al wat kritische stemmen, maar de meeste Europese leiders zijn wel hoopvol over een definitief akkoord. In elk geval zijn de nieuwe voorstellen aanvaard als basis voor de onderhandelingen, die de komende dagen voortgezet zullen worden.

Tsipras mikt op een "volledig en uitvoerbaar akkoord, dat vergezeld gaat van een stevig groeipakket dat de Griekse economie levensvatbaar maakt".