Vakbondsmilitanten dragen statuut van bouwvakker symbolisch ten grave

Acht militanten van ABVV-Limburg hebben een symbolische actie gehouden aan de kantoren van de sociale inspectie in Hasselt. Ze hadden een kleine doodskist bij, waarmee ze figuurlijk het statuut van de bouwvakker ten grave hebben gedragen. "We eisen meer controles en harde sancties tegen sociale fraude", zegt Jan Staal van ABVV Algemene Centrale Limburg. "De werkgevers én de overheid hebben boter op het hoofd."

Ondanks de onderhandelingen die momenteel lopen tussen de vakbonden, werkgevers en overheidsinstanties om de sociale dumping in de bouwsector aan te pakken, willen de vakbonden de druk op een andere manier opdrijven. Aan de gebouwen van de sociale inspectie in Hasselt hielden enkele militanten daarom een actie.

"We zijn al sinds 2011 intensief met deze materie bezig, en nog steeds is de sociale uitbuiting en fraude in de bouw sterker aanwezig dan ooit", stelt Jan Staal van ABVV Limburg. "Er is een schrijnend gebrek aan middelen bij de inspecteurs, die moeten dweilen met de kraan open. Het wordt hoog tijd om meer en strengere controles te doen. De boetes moeten pijn doen voor wie betrapt wordt."

Volgens de vakbond hebben de werkgevers en de overheid "boter op het hoofd". "De overheid kiest zelf voor al haar projecten voor de goedkoopste offerte", weet Staal. "De grote bouwbedrijven dienen dan ook heel scherpe prijzen in. Ze willen echter wel voldoende marge als ze het project binnen hebben, en persen daarom hun onderaannemers uit. Die mensen zijn dan bijna verplicht om toevlucht te zoeken tot de goedkoopste arbeidskrachten. Ondertussen zetten ze hun ervaren, Belgische werknemers massaal op straat. Die vicieuze cirkel moet snel en kordaat doorbroken worden."