Vliegrekening kost prins Charles punten bij de groene lobby

Luister naar de toespraken van prins Charles en u kunt enkel concluderen dat hij de milieuvriendelijkste royal is die de Britten in huis hebben. Maar het gemak waarmee de Britse kroonprins het afgelopen jaar een privétoestel instapte, heeft hem punten gekost bij de groene lobby.

Volgens de Souvereign Grant, die jaarlijks berekent hoeveel geld de Britse koninklijke familie de onderdanen kost, zette Charles een nieuw record door voor ruim 1 miljoen Britse pond de wereld over te vliegen.

Bij voorkeur in de particuliere Head of State Airbus A 320-232, met douche, een tweepersoonsbed, wifi en een tv-systeem met 200 films aan boord. Nou is een privévliegtuig niet alleen een van de duurste manieren om van A naar B te komen, maar ook een van de meest vervuilende.

Koninklijke woordvoerders zeggen dat de reiskosten vorig jaar hoger uitvielen, omdat de troonopvolger meer taken van zijn moeder overnam. Hij vloog namens de queen drie keer de Atlantische Oceaan over en bezocht het Midden-Oosten en Frankrijk.

"We zoeken altijd naar de goedkoopste vervoermiddelen", vertelde een paleismedewerker aan de Daily Mail, "maar met de drukke agenda van de prins betekent dat dat we soms moeten uitwijken naar een prijziger alternatief".

Het wil er bij een cynische pers niet in. Prins Charles leeft nou eenmaal op ruime voet. Met zijn Zonnekoningachtige stijl wordt al decennia gespot. Het aantal personeelsleden dat hij erop na houdt, de tandpasta die medewerkers geacht worden voor hem uit te knijpen op de koninklijke tandenborstel, de rij eieren bij het ontbijtbord, gekookt in diverse gradaties om daarmee de keuze voor de troonopvolger te optimaliseren.

Of die "waarnemingen" gestoeld zijn op werkelijkheid of gerucht doet er niet toe: de Britten verwachten niet anders van Charles dan dat hij altijd voor de duurste, meest luxueuze optie zal gaan.

Het is een kwestie van generatie. De levenswijze van de zonen van Charles is bescheidener. De jonge royals zijn meer geneigd Easyjet te nemen.

Het is de media tenminste niet ontgaan dat Charles’ oudste zoon, prins William en vrouw Kate, op officieel bezoek gaan naar de VS in een commercieel toestel. En dat William kortgeleden, terugvliegend met American Airlines, de eersteklas cabine oversloeg. "Ik kan er nog niet over uit", twitterde een medepassagier. "Prins William zit in economy class. Who knew?" Wel, degenen die zich bewust zijn van het belang van een moderner, zuiniger monarchie, die weten zoiets.