VRM waarschuwt Canvas en VTM

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) waarschuwt VTM voor het uitzenden van beelden, in "Het Nieuws", waarop te zien is hoe een gewonde politieagent van dichtbij wordt neergeschoten door een van de wegvluchtende daders van de aanslag op Charlie Hebdo. Ook Canvas krijgt een waarschuwing, voor de "Panorama"-reportage "Allah guerre". De inhoud van die reportage is voor sommige minderjarigen "leeftijds- en ontwikkelingsinadequaat". De herhaling, vrijdagnamiddag 13 februari om 16.30 uur, kan immers ook jonge kinderen bereikt hebben.

In de verslaggeving over de aanslag op Charlie Hebdo liet "Het Nieuws" (VTM) op 7 januari, in de uitzendingen van 17.45 uur en 19 uur, amateurbeeldopnamen zien die tonen hoe een gewonde politieagent van dichtbij wordt neergeschoten door wegvluchtende daders.

De redactie maakte gebruik van technische ingrepen, zoals "blurring" en zwartbeeld, om het getoonde geweld minder expliciet te maken, maar het geluid van het schot is duidelijk te horen. "Dit draagt sterk bij tot de dreiging die uitgaat van de uitgezonden fragmenten en is een belangrijk element bij de beoordeling van de potentiële schadelijkheid van de uitzending voor minderjarigen", klinkt het bij de VRM.

Op basis van het Mediadecreet oordeelt de VRM dat de beelden vallen onder het "relatief verbod", of uitzendingen die schade zouden kunnen toebrengen. Bij zo'n relatief verbod geldt dat de beelden getoond mogen worden als door codering of door de keuze van het tijdstip gewaarborgd wordt dat minderjarigen de uitzendingen niet zullen zien.

Daarnaast moet ook een akoestische waarschuwing of visueel symbool gebruikt worden, maar dat was hier niet het geval. De VRM houdt echter rekening met de buitengewone omstandigheden en met het feit dat voor het eerst dergelijke inbreuk wordt vastgesteld bij Medialaan.

In de "Panorama"-reportage "Allah Guerre" is te zien "hoe mensen van dicht bij onder schot worden gehouden en worden geterroriseerd. Ook wanneer het beeld zwart wordt gemaakt, is toch nog een pistoolschot te horen".

Ook voor de in de reportage getoonde beelden geldt een relatief verbod, oordeelt de VRM. Door de beelden op vrijdag omstreeks 16.25 uur uit te zenden, konden ook jonge kinderen de beelden zien. De regulator hield ook hier rekening met het feit dat dit een eerste inbreuk van deze soort is voor de VRT, en waarschuwt dus de VRT.