Zes cipiers van gevangenis Vorst in verdenking gesteld voor agressie

Zes cipiers van de gevangenis in Vorst zijn officieel in verdenking gesteld voor slagen en verwondingen tegenover gedetineerden. Dat meldt het Brussels parket. In de loop van gisteren en vandaag werden verschillende mensen opgepakt en verhoord. In de gevangenis van Vorst brak een tijdlang een spontane staking uit.
Archieffoto

Maandag werden drie cipiers thuis opgepakt, nadat verschillende gedetineerden klachten hadden neergelegd over feiten van zwaar en herhaald geweld. Vandaag werden nog eens drie cipiers opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

"Alle zes de cipiers zijn officieel in verdenking gesteld en nadien onder strikte voorwaarden vrijgelaten", aldus parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

Pesterijen en agressie

De officiële verdenking luidt slagen en verwondingen met voorbedachten rade en arbeidsongeschiktheid tot gevolg ten opzichte van een kwetsbaar persoon, slagen en verwondingen met voorbedachten rade aan een kwetsbaar persoon en stalking.

De betrokken cipiers zouden er een sport van maken om gedetineerden uit te schelden, te vernederen en te provoceren. Zo zouden ze regelmatig een weddenschap organiseren over het aantal gedetineerden dat ze op een bepaalde dag naar een isoleercel zullen brengen. Ook zouden ze regelmatig de elektriciteit in een bepaalde cel uitschakelen om incidenten tussen de gedetineerden uit te lokken.

Vorige week, op 15 juni, werd in de gevangenis van Vorst al een huiszoeking uitgevoerd, in aanwezigheid van de onderzoeksrechter en twee substituten van het parket. Bedoeling was de verklaringen van de slachtoffers en getuigen te objectiveren.

De spontane staking in de gevangenis van Vorst begon rond 14 uur, bij de namiddagploeg. Het personeel wil zich op die manier solidair tonen met de beschuldigde cipiers. De politie heeft de taken van de cipiers voorlopig overgenomen. Intussen zijn de cipiers opnieuw aan het werk.