Zeventiger kruipt in hoogspanningsmast en eist terugkeer De Gaulle

Een 73-jarige man is in het zuidwesten van Frankrijk in een hoogspanningsmast gekropen. De man eiste de terugkeer aan de macht van generaal Charles de Gaulle.

De man deed er twee uur over om de top van de hoogspanningsmast te bereiken van 50 meter. Hij installeerde zich op 10 meter van de hoogspanningskabels, die een spanning hebben van 400.000 volt, en die normaal gezien Spanje bevoorraden, zegt de gendarmerie. "Uit veiligheidsoverwegingen werd de spanning uitgeschakeld. Dat heeft geen gevolgen voor de bevoorrading van de regio, noch voor de export naar Spanje", zegt beheerder van het Franse elektriciteitsnet RTE.

De motieven van de man, die bekendstaat bij de politie, blijven een beetje onduidelijk. Hij ontrolde spandoeken waarin hij de terugkeer "aan de macht in 2017" eiste van generaal Charles De Gaulle. Probleem: De Gaulle overleed op 9 november 1970. Ook riep hij: "Bedriegers buiten".

Iets over 1 uur afgelopen nacht zette de man de afdaling in, geholpen door de brandweer. Hij is naar een psychiatrische instelling overgebracht.