Zwangere vrouwen nog vaak slachtoffer van discriminatie op werkvloer

Zwangere vrouwen krijgen op de werkvloer nog vaak af te rekenen met discriminatie. Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) loopt wekelijks een klacht binnen over werkgevers die moeilijk doen over de zwangerschap van een werknemer. "Regelmatig gaat het om flagrante gevallen", zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens. Zij roept vrouwen op om sneller aan de alarmbel te trekken.

Onlangs veroordeelde de arbeidsrechtbank van Bergen en Charleroi een werkgever tot een schadevergoeding van zes maanden brutoloon omdat hij een werkneemster had ontslagen. Reden voor het ontslag: de vrouw was te vaak afwezig door problemen met haar zwangerschap. Directe discriminatie op basis van geslacht, zo oordeelde de rechtbank.

"We krijgen gemiddeld een melding per week over zwangerschap en discriminatie", zegt Liesbet Stevens van het IGVM. "Dat is veel, want zwangere vrouwen worden al heel lang wettelijk beschermd dus je zou denken dat het al ingeburgerd is."

Niet zelden gaat het om flagrante gevallen van discriminatie. "Er is bijvoorbeeld een zaak geweest van een zwangere vrouw die door haar werkgever met opzet in een onveilige werkomgeving werd gebracht. Hij wou daarmee uitlokken dat de vrouw zelf ontslag zou nemen, terwijl het net een plicht is voor de werkgever om een zwangere werkneemster in een veilige omgeving te plaatsen."

"Te weinig vrouwen durven stap naar rechtbank zetten"

Het aantal algemene klachten over discriminatie op de werkvloer bij het IGVM is in stijgende lijn, zwangerschapsgerelateerde klachten maken daar een derde tot de helft van uit. Meestal probeert het Instituut te bemiddelen, soms draait het uit op een proces. Momenteel heeft het IGVM een vijftal rechtszaken lopen "en die winnen we meestal", klinkt het.

Toch moet het allemaal nog vlotter, vindt Liesbet Stevens. "We weten dat er nog meer vrouwen zijn die gediscrimineerd worden, maar zij vinden de weg naar hun rechten niet. Te weinig vrouwen durven de stap zetten naar de rechtbank." Stevens roept vrouwen die zulke problemen ondervinden op om sneller een advocaat onder de arm te nemen of om naar het IGVM te stappen.

"Het is belangrijk dat vrouwen gerespecteerd worden en dat vrouwen stappen ondernemen als ze gediscrimineerd worden. Hopelijk zet dat werkgevers aan om correcter met dit soort zaken om te gaan."

Meest gelezen