18 doden bij aanslag in het westen van China

In de autonome Chinese regio Xinjiang in Centraal-Azië zouden 18 mensen gedood zijn bij een aanval op een politiepost. Dat gebeurde in de woelige stad Kashgar, waar er grote spanningen zijn tussen lokale Turkse Oeigoeren en Chinese immigranten.
AP2009

Volgens de Amerikaanse zender Radio Free Asia vielen de doden bij een aanval op een controlepost van de Chinese politie net buiten de stad Kashgar, niet ver van de grens met Kirgizië en Tadzjikistan. De Britse omroep BBC heeft alleszins bevestiging dat er tal van gewonde politiemannen zijn binnengebracht naar ziekenhuizen in het gebied.

Onbekende aanvallers zouden een politiepost buiten Kashgar hebben aangevallen met messen en molotov cocktails. Er zou ook een auto zijn ingereden op de politiepost.

In Xinjiang zijn er grote spanningen tussen de islamitische en Turkssprekende Oeigoeren, de oorspronkelijke bevolking, en etnische Chinezen die zijn ingeweken. Vooral tijdens de vastenmaand ramadan zijn er erg strikte controles van de doorgaans volledig Chinese politie tegenover de Oeigoeren en Kirgiezen.

De voorbije jaren zijn er al honderden doden gevallen bij aanslagen en gevechten. China beschuldigt moslimterreurgroepen zoals Al Qaeda van de onrust, maar veel Oeigoeren wijzen naar de harde repressie door leger en politie.