300 verdachten in misbruikzaak Rotherham

De Britse politie heeft ongeveer 300 verdachten geïdentificeerd in de zaak van grootschalig kindermisbruik in de Noord-Engelse stad Rotherham. Daar werden tussen 1997 en 2013 zo'n 1.400 kinderen seksueel misbruikt. Twee van de verdachten zijn (gewezen) gemeenteraadsleden.
AP2014

De National Crime Agency (NCA) begon eind vorig jaar met het onderzoek, nadat een bijzondere onderzoekscommissie in een rapport melding had gemaakt van grootschalig kindermisbruik en falende overheidsdiensten.

Onderzoekers van de NCA noemen het misbruik in Rotherham afschuwelijk. Volgens teamleider Steve Baldwin zijn er twee soorten verdachten: een groep die in het verleden veel kwaad heeft gedaan, maar nu geen gevaar meer vormt, en een groep die nog altijd gevaarlijk is voor zijn omgeving. Die laatste zal als eerste worden aangepakt.

De onderzoekers hebben 47 dozen met dossiers gekregen van Risky Business, een organisatie die na het uitkomen van de zaak is opgericht en slachtoffers wil bijstaan. Het onderzoek kan volgens de NCA nog jaren duren.