59 processen over kettingbotsing Zonnebeke moeten worden overgedaan

Twee weken geleden werden 72 van 74 gedagvaarde automobilisten veroordeeld in het dossier van de kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke. Van hen hebben 52 bestuurders beroep aangetekend, meldt de Ieperse afdeling van het parket van West-Vlaanderen. Het openbaar ministerie gaat zelf tegen 7 beklaagden in beroep.

In totaal waren 131 voertuigen betrokken bij de kettingbotsing in de dichte mist op 3 december 2013. 74 betrokken bestuurders werden voor de rechter gedaagd. De politierechter moest beslissen of hun rijgedrag al dan niet aangepast was aan de weersomstandigheden.

Er werden slechts twee bestuurders vrijgesproken. De overige beklaagden kregen straffen, van milde geldboetes tot voorwaardelijke celstraffen. Alle veroordeelden moeten elk 1.500 euro aan gerechtskosten betalen. "Van de betrokkenen hebben 52 bestuurders beroep aangetekend. Het openbaar ministerie zelf gaat in beroep tegen 7 uitspraken. In totaal moeten dus 59 processen overgedaan worden", aldus parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet van de Ieperse afdeling van het parket van West-Vlaanderen.
In

De rechtbank moet de data voor de nieuwe processen nog bepalen. De overige 15 dossiers zijn op strafrechtelijk gebied definitief afgesloten, nu de beroepstermijn verstrijkt. In die dossiers zullen de burgerlijke belangen binnenkort behandeld worden.