"Het zat er aan te komen, maar het blijft een grote klap"

Vrienden en collega's reageren aangeslagen op het overlijden van Thé Lau. Tom Barman noemt Thé Lau "één van de beste singer-songwriters van de Lage Landen." Ook op Twitter regent het rouwbetuigingen.

Rick de Leeuw en Emilie Blom van Assendelft reageerden op Radio 1 op het overlijden van Thé Lau. De Leeuw produceerde verschillende albums van The Scene en is bekend als zanger van Tröckener Kecks.

"Je zag het overlijden van Thé Lau al heel lang aankomen, maar toch voelt het als een koude washand in je nek. Hij bleek een groot talent voor deze periode van zijn bestaan te hebben. Ik heb het met hem erover gehad. De herfstige tinten die in zijn werk zaten, dat werd allemaal heel intens toen duidelijk werd dat hij terminaal ziek was. Opeens kreeg dat laatste jaar een soort magische straling over zich. Hij genoot daar nog van", reageert Rick de Leeuw (kleine foto).

"Ik heb hem geïnterviewd en toen zei hij: "Ik heb nooit de ambitie gehad om tachtig te worden en het zou veel erger zijn mocht ik nu onder een tram zijn gelopen." Hij zag het als een mogelijkheid om nog een jaar of anderhalf jaar het beste uit zichzelf te halen."

Rick de Leeuw heeft Thé Lau enkele weken geleden nog gezien. "We zouden nog iets samen doen, maar hij had er de energie niet meer voor. Hij vertelde me een tijdje geleden over zijn tennisclub, want hij had zich opnieuw op het tennissen gegooid. "Mijn tennisclub heeft elk jaar in augustus een clubtournooi en dat zou ik eindelijk eens willen winnen", zei Thé Lau. Dat tekent de levenslust die altijd in hem brandde", besluit De Leeuw.

© VRT - Libelia De Splenter

"Glas wijn met zuurstofslang in de neus"

Emilie Blom van Assendelft was jarenlang de vaste bassiste van The Scene. De muzikante is net als De Leeuw onder de indruk van het overlijden van Thé Lau.

"Ik voel me nog heel erg verdoofd. Het nieuws komt nog niet binnenzakken. Het zat eraan te komen, maar toch is het een enorme klap", aldus Blom van Assendelft.

"Ik ben twee weken geleden nog bij hem geweest. We hebben nog een glas wijn gedronken. Hij zat er met een zuurstofslag in zijn neus en was niet bang om te sterven. Als muzikant hebben we bijna dertig jaar in The Scene gezeten. Dat is meer dan de helft van mijn leven. Wij waren familie van elkaar. Dat betekent heel veel voor mij."

"Thé Lau was een warm mens. We hebben onze strubbelingen gehad, maar hij was een warm mens. We moeten vooral zijn enorme doorzettingsvermogen onthouden. Hij was nergens bang voor en wou dat laatste jaar alleen nog maar genieten. Dat heeft veel indruk om mij gemaakt", besluit Emilie Blom van Assendelft.

"Een "crème" van een vent die nooit naast zijn schoenen liep"

"Thé heeft goed geleefd en heeft een fantastische vrouw en kinderen, dus ik denk wel dat hij goed voorbereid is heengegaan", vertelt Tom Barman (kleine foto). "We zijn een jaar of zes, zeven geleden goed bevriend geraakt, toen hij een plaat van ons wilde laten signeren en ik had verteld dat ik enkele van zijn nummers had gecoverd toen ik nog op straat optrad. Zo gaat dat vaak: je bent allebei verbaasd over de interesse van de ander voor jouw werk. Eigenlijk had hij het ook in het Engels moeten proberen, want hij kon het niveau van de Lage Landen ver overstijgen."

Paul Michiels, die met Soulsister net als Thé Lau's band The Scene hoge toppen scheerde begin jaren negentig, roemt Thé Lau als "een beminnelijke, lieve en toegankelijke man, ondanks zijn succes en populariteit".

Tijdens zijn afscheidstournee kwam Thé Lau onder meer langs in de Ancienne Belgique in Brussel. "Dat was een onbeschrijflijk moment, vooral omdat iedereen wist dat het het laatste concert zou zijn. Thé heeft het laatste eind van zijn leven met opgeheven hoofd en met een aanstekelijk optimisme doorgewandeld", zegt AB-programmator Isabelle Decallonne. "Persoonlijk keek ik vroeger vooral heel erg op naar hem, maar we zijn later ook vrienden geworden via Yasmine, die zelf zes jaar geleden overleed. Ik heb Thé leren kennen als een "crème" van een vent die nooit naast zijn schoenen liep."

Twitter

Ook op Twitter regent het reacties op het overlijden van Thé Lau, onder meer vanwege de organisatie Kom Op Tegen Kanker, Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open VLD) en zanger Frederik Sioen.