"Op lange termijn waakzaam blijven dat er geen functies verdwijnen"

De vakbonden van Delhaize wijzen de plannen van de supermarktketen om te fuseren met de Nederlandse tegenhanger Ahold niet meteen af. "Op lange termijn moeten we wel waakzaam blijven dat er geen tewerkstelling en functies verdwijnen", zegt Veerle Verleyen van de christelijke bediendebond LBC.

De Belgische supermarktketen Delhaize en de Nederlandse tegenhanger Ahold -bekend van de warenhuizen Albert Heijn- maakten vanochtend bekend dat ze gaan fuseren. De nieuwe keten krijgt de toepasselijke naam Ahold Delhaize en wordt een wereldwijde gigant in de warenhuismarkt.

De mededeling van de directie op de bijzondere ondernemingsraad vanochtend noemt de vakbond "redelijk geruststellend". De winkelketen belooft namelijk "onbeperkte" werkzekerheid voor een grote groep. Enkel voor de ondersteunende diensten ligt dat anders. Daar is er maar zekerheid tot 1 januari volgend jaar.

"Je weet dat bij een fusie mogelijk bepaalde diensten zullen samengevoegd worden", zegt Verleyen. "Op de lange termijn moeten we dus waakzaam blijven dat er geen tewerkstelling en functies verdwijnen."

"Huwelijk tussen twee mensen"

Ook Jan De Weghe van BBTK tekent voorbehoud aan. "Je kan een fusie vergelijken met een huwelijk tussen twee mensen die vandaag apart wonen. Maar als je samenwoont ga je niet onmiddellijk alle apparaten aan de deur zetten. Je gaat eerst kijken wat bijvoorbeeld de beste wasmachine is, en dan beslis je."

Volgens de Nederlandse vakbond CNV zal de fusie vooral in België zorgen om de werkgelegenheid creëren. Vooral qua logistiek zijn de Nederlanders volgens vakbondsman Michiel Wallaard in het voordeel. Dat komt onder meer doordat er bij Ahold veel studenten werken die een lager loon hebben en door de soepelere Nederlandse wetgeving op nachtarbeid.

Vakbondsacties zijn momenteel niet aan de orde of te verwachten, klinkt het bij de bonden. De vakbondsvertegenwoordigers zakken nu af naar de werkvloer.

"Afwachten"

Een zelfde geluid is te horen bij de vakbonden van Albert Heijn België, die vanochtend ook het nieuws vernamen. De directie daar benadrukt dat er voorlopig geen gevolgen van de fusie te merken zullen zijn tot midden 2016. "Wij nemen akte van de fusieplannen, maar blijven uiteraard waakzaam voor de gevolgen op lange termijn", zegt Thomas Vanbiervliet van de liberale vakbond ACLVB.

"Ik kan me voorstellen dat de fusie goed nieuws is voor aandeelhouders en misschien ook bedrijfsmatig een goed idee is, maar voor het personeel op de werkvloer is het altijd afwachten wat een dergelijke operatie zal betekenen."