"We leren niet om goed voor onszelf te zorgen"

VRT-collega Chris Van den Abeele hekelt op Radio 1 de prestatiedruk in onze samenleving. Zelf in de geestelijke gezondheidszorg belanden heeft hem aan het denken gezet. "We worden gestimuleerd om ambitieus te zijn en de lat hoog te leggen, maar te weinig om ook goed te leven."

Radio 1 focust met Bel10 vandaag op "Meer preventie voor een betere gezondheid". VRT-collega Chris Van den Abeele heeft zelf ervaring met het thema als patiënt in de geestelijke gezondheidszorg. "Mijn ervaring is dat je wel degelijk heel veel zelf kunt doen", zegt hij. Medicatie is immers maar een deel van de oplossing. "Aan jezelf werken is eigenlijk even belangrijk."

"Als je gezond bent, ervaar je dat als een evidentie. Tot het misgaat. We leven in een maatschappij waarin heel veel becijferd wordt. We worden gestimuleerd om zoveel mogelijk te presteren en dat is gewoon niet goed voor de menselijke geest als je daar geen tegengewicht tegenover zet", zegt hij. "We worden gestimuleerd om ambitieus te zijn en de lat hoog te leggen, maar te weinig om goed te leven."

Van den Abeele haalt ook de "dictatuur van de smartphone" aan. "De hoeveelheid prikkels die op onze geest afkomt, dat kan niet gezond zijn." De openhartige getuigenis van Van den Abeele kan alvast op veel bijval rekenen op sociale media.