Aantal militairen op straat wordt geleidelijk afgebouwd

Het aantal militairen dat overheidsgebouwen en mogelijke terroristische doelwitten bewaken, vermindert van 210 naar 160. Dat heeft het kernkabinet beslist. De vermindering is het gevolg van het verminderen van de dreigingsanalyse van drie naar twee bij de Europese instellingen en bij enkele ministeries.
Nicolas Maeterlinck
Archieffoto

Momenteel bewaken ruim tweehonderd militairen verschillende mogelijke terroristische doelwitten, zoals joodse scholen, ambassades en gebouwen van de overheid. Hun aantal wordt in twee fases afgebouwd, eerst tot 180 en dan tot 160. De ministerraad beslist vrijdag over de precieze aantallen.

De twintig militairen bij de gebouwen van de Europese Unie verdwijnen geleidelijk, zodat Europa zelf eventueel vervangende bewaking kan zoeken. Synagogen, joodse scholen en gevoelige overheidsgebouwen, zoals de zetel van de federale regering in de Wetstraat blijven voorlopig wel nog bewaakt.