Al meer dan 800 Pakistanen bezweken aan hittegolf

In het zuiden van Pakistan zijn nu al meer dan 800 mensen bezweken aan de hittegolf. De afgelopen dagen liepen de temperaturen er op tot boven de 45 graden. Heel wat inwoners zijn woedend op de overheid omdat die te weinig zou doen. Het ergste van de hitte zou nu stilaan wel achter de rug zijn.

Warm weer is niet ongewoon tijdens de zomermaanden in Pakistan, maar een aantal bijkomende factoren maken de hittecrisis van de afgelopen dagen wel erger. Gelovige moslims mogen namelijk tijdens de vastenmaand ramadan geen water drinken overdag. Bovendien zijn er heel wat problemen met de elektriciteitsvoorziening: geregeld valt de stroom uit waardoor koelingssystemen niet de broodnodige koelte kunnen brengen. Ook de watertoevoer verloopt problematisch.

In Karachi - de grootste stad van het land - zijn intussen al zeker 780 mensen gestorven. Elders in de provincie Sindh lieten al meer dan 30 mensen het leven. De mortuaria kunnen het aantal lijken niet meer aan en in de ziekenhuizen blijven duizenden mensen toestromen voor verzorging, sommigen in kritieke toestand. Uitgedroogde patiënten worden in de gangen of zelfs buiten de ziekenhuisgebouwen gelegd. De meeste slachtoffers zijn bejaarden uit arme families.

Intussen zwelt de kritiek op de overheid aan. Lokale inwoners verwijten de autoriteiten te weinig te doen, onder meer aan het probleem met de elektriciteitsvoorziening. Her en der zijn al spontane woedeprotesten uitgebroken. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft gisteren noodmaatregelen uitgeroepen en het leger helpt noodcentra opzetten.

De hittegolf in het zuiden van Pakistan is volgens meteorologen de zwaarste in tien jaar tijd. Intussen lijkt het ergste van de hitte wel achter de rug. Een wind uit de zee en regenbuien hebben de temperatuur in Karachi vandaag al doen dalen tot 34 graden.

Inwoners van Karachi zoeken de koelte op bij het water