Amerikaanse Senaat brengt vrijhandelsverdrag dichterbij

De Amerikaanse Senaat heeft president Barack Obama meer bevoegdheden gegeven om onderhandelingen te voeren over vrijhandelsverdragen. Het Huis van Afgevaardigden had vorige week al het licht op groen gezet.

Met de goedkeuring door het Congres is een handelsverdrag met Aziatische landen aanzienlijk dichterbij gekomen en lijkt ook de kans gegroeid dat gelijkaardige onderhandelingen met Europa slagen. De Senaat besloot met een ruime meerderheid -60 tegen 38- om Obama in staat te stellen verdragen op te stellen die via een versnelde procedure door het Congres moeten worden goedgekeurd. De procedure geldt tot 2021. Parlementsleden zullen niets aan de teksten kunnen veranderen, enkel de verdragen goed- of afkeuren.

Met deze procedure is de kans op slagen voor het zogeheten Trans-Pacific Partnership (TPP), dat de VS met elf Aziatische landen voert, aanzienlijk gegroeid. Die onderhandelingen kunnen leiden tot het meest omvangrijke handelsverdrag van de VS in jaren.

Het besluit van de Senaat kan ook belangrijke gevolgen hebben voor de onderhandelingen tussen de VS en Europa over een vergelijkbaar vrijhandelsverdrag, het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP).
Vooral de Republikeinen zijn voorstander van meer vrijhandel, terwijl de Democraten vrezen voor banenverlies in de VS.